Общо показвания

Айхан Салим се завърна от Анталия със сребърен медал от европейско-азиатския шампионат по ашихара карате







34-годишният Айхан Салим от кърджалийското село Рани лист представи страната ни на европейско-азиатския шампионат по ашихара карате, проведен от 11-ти до 13-ти ноември в турския град Анталия и успя да спечели второто място в категория до 75 килограма. Първенството бе организирано от федерацията по O-Sport бойни изкуства.

Айхан сподели, че е излезнал на финалната схватка с осакатени ребра и лява китка, което му попречило да бъде първи в шампионата.

Каратистът изтъкна, че е могъл да участва в първенството с лични средства, но поради финансови причини не са могли да участват и учениците му, които също са били поканени. Стана ясно, че участието на един състезател в първенството с разходи за участие, пътуване, престой и храна е възлизало горе долу на 380 евро.
Айхан Салим подчерта, че единствен в България владее техниката на стила по карате ашихара. Самият той е започнал да тренира този стил на бойното изкуство през 1994 година в Бурса при носителят на черен пояс, 5-ти дан Сермет Улуфер. През 2002 година Айхан става носител на черен пояс, 2-ри дан по ашихара. От 1994 до 2002 година е участвал в различни първенства в Турция и се е класирал на призови места.
През 2005 година се завръща в родината си и във физкултурния салон на училището в Рани лист започва да провежда тренировки по ашихара с около 10 ученика. През юни 2006 година на провелият се в Турция приятелски турнир участва с 5 негови възпитаници. Нашите състезатели тогава печелят две първи, две втори и едно първо място в различни категории. След месец и половина отново са поканени на друг приятелски турнир по ашихара. Този път Айхан води трима свои ученици, като и тримата печелят бронзови медали в различни категории.
Айхан същата година поради финансови затруднения затваря школата по карате в Рани лист и отива да работи в западноевропейските страни. Много съжалява, че по време на четиригодишния си гурбет е останал далеч от любимото си занимание. Когато се завръща в България в края на 2010 година без да губи никакво време отново събира 8-9 ученика в училище и започват да тренират ашихара.
Айхан Салим благодарение на успеха, постигнат в Анталия, е поканен от президента на Световната карате федерация на 18-тия шампионат по ашихара карате, който ще се състои на 7 април 2012 година в датския град Виборг. Същият го е уверил, че ще направи всичко възможно да бъде поканен и на 26 август в Япония, за да се включи в турнира, в който ще участват състезатели до 18 години при отворена категория.
Айхан е започнал да тренира ашихара на 16 години, макар че се е интересувал от този спорт още от по-малък. Брат му Сунай Ъшък също се занимава с ашихара и е включен в турския национален отбор. На страната на Турция Сунай Ъшък е спечелил много първенства по ашихара.
Айхан е женен и баща на момиченце. Когато порасне четири месечната му дъщеря иска да я научи на техниката на стила ашихара, за да може да защитава себе си от нападатели.
Айхан Салим възнамерява да отвори школа по ашихара карате в областния център Кърджали, но подчерта, че това е възможно благодарение на моралната и финансова подкрепа на различни спонсори. За това очаква и съдействието на Общината. Целта му е да предаде опита си по ашихара на идните поколения, чрез подготвяне на млади хора за участие в състезания. Първата му цел е да направи своите възпитаници бъдещите шампиони по ашихара на България.

Ресмие МЮМЮН

29 Ноември 2011, информационен сайт „Кърджали хабер“ 

2 септември 2011, вестник "Твоят ден" - регионално приложение на вестниците "24 часа" и "Труд" за Стара Загора, Хасково и Кърджали (Текст със снимка)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu