Общо показвания

Bilgiye Erişim Programı Ekibinin Çalıştayı








Bugün Arpezos Oteli Konferans Salonu’nda Bilgiye Erişim Programı’nda (PDİ) çalışan bir ekip Kırcaali, Haskovo (Hasköy) ve Smolyan (Paşmaklı) şehirlerinde bulunan ulusal, bölgesel ve yerel basın mensuplarıyla “Kamu Kayıtları ve Gazeteci Araştırmaları” başlığı altında bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştay, Merkez ve Doğu Avrupa Sivil Toplum Kredisi Vakfı’nın /CEE Trust/ desteğiyle “Yönetimin Etkin Şeffaflığının Sivil Denetimi” projesi kapsamında mümkün oldu.

Konuşmacılar, Kamu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu doğrultusunda yürütülen kamu bilgi edinme çalışmasında gözetilen temel ilkeler hakkında bilgi verdiler ve pratik çalışmalarda  karşılaştıkları ilginç olayları anlattılar.    

PDİ İcra Müdürü Gergana Juleva, Bilgiye Erişim Programı ekibinin bu yıl içerisinde iktidar sisteminde yer alan devlet kurumlarının internet üzerinden etkili bilgi yayınlamaları üzere yaptığı araştırmalardan elde edilen sonuçları tanıttı. Bu sonuçların, PDİ’nin ülkede ilk olarak vatandaşların ve gazetecilerin yararına oluşturduğu 2012 Etkin Şeffaflık Reytingi ve www.publicregisters.info adresinde bulunan Bulgaristan’da Kamu Kayıtları Portalı’nda bulunabileceği anlaşıldı.   

PDİ’nin hukuk ekibinin başkanı Aleksander Kaşımov, kamu kayıtlarının gezetecilere çok değerli bilgi kaynağı olmasına dikkat çekerek, ekibin danışmanlık yaptığı bazı vakaları paylaştı. 

Kapital Gazetesi’nde editörlük yapan İvan Mihalev de  “Gazetecilerin Bilgi Kaynağı Kamu Kayıtları” konusu üzerinde konuştu ve bu yönde pratik deneyimini paylaştı. 

PDİ ekibi, 2011 yılı için çalışma raporunu tanıttı ve orada da belirtildiği gibi gazetecilerin  kamu bilgisine erişimi sürecinin kolaylaştırılması amacıyla bazı tavsiyelerde bulundu.

Bundan önce Köstendil ve Vratsa’da (İvraca) gazetecilerle çalıştay yapan ekibin, Kırcaali’den sonra  Veliko Tırnovo’da (Tırnova), Sliven’de (İslimye) ve Şumnu’da çalışmalarına devam edeceği anlaşıldı.

Resmiye MÜMÜN

18 Mayıs 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu