Общо показвания

Ülke Genelinden İmamlar Mestanlı'da Tashih-ul Huruf Kursunda Eğitim Görüyorlar







Momçilgrad (Mestanlı) İmam Hatip Lisesinin yeni modern binasında 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren Bulgaristan genelinden 14 imamın katılımıyla Edirne Selimiye Camii Başimam Hatibi Süleyman Aydemir tarafından Tashih-ul Huruf adında bir kurs programı yürütülmektedir.

Bugün Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Kırcaali Haber Gazetesi sahibi Müzekki Ahmet ile birlikte Süleyman Hoca’yı ziyaret edip, kursiyerlere hayırlı çalışmalar dilediler. Beyhan Mehmet, kursiyerlerin her birine Osman Nuri Topbaş'ın Son Nefes adlı kitabını, Müzekki Ahmet ise Kırcaali Haber Gazetesinin son sayılarından hediye etti.

Süleyman
Aydemir’den alınan bilgiye göre, Bulgaristan'ın tarihinde ilk defa Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti Din Hizmetleri Müşavirliğinin desteğiyle düzenlenen ücretsiz kurs, Kuran-ı Kerim'in okunuşuyla alakalı olarak yapılan en ince çalışmadan ibarettir. Süresi 6 ay olan bu çalışmaya ülke genelinden imamlar katılmaktadır.

Mayıs başından beri süren kurs, Ramazan tatilinden sonra üç aylık bir süreyle yeniden devam edecek. Süleyman Hoca, "Bulgaristan'ın çeşitli bölgelerinden kursa katılan arkadaşlarımız buradaki okulun fiziki şartları gereği güzel bir şekilde hem yatılı kalıyorlar, hem de bu çalışmayı daha sağlıklı bir şekilde yürütmemize vesile oluyorlar" diye belirtti.

Selimiye Camii
Bimamı, "Buradaki arkadaşlarla güzel bir şekilde çalışıyoruz, kısa zamanda bir aile olduk, sıcak bir yuvamız var. İnşallah, bu yuvamızı sıcak bir şekilde devam ettirip, arkadaşlarımızla birlikte bu süreyi tamamlayarak, verimli bir çalışmanın nihayetini birlikte görmüş olacağız. Öğrencilerimiz, daha doğrusu arkadaşlarımız farkında olmadan bize, biz de arkadaşlarımızla birlikte bilgilerimizi paylaşıyoruz" diye ifade etti. Süleyman Hoca'dan başka lise müdürü Ahmet Bozov, Müdür Yardımcısı Haluk Yıldız ve okulun Kuran, Tefsir, Hadis öğretmenleri de kursiyerlere ders vermektedir. Süleyman Hoca, hafta içi ve cumartesi öğlene kadar günde 5 saat imamlarla çalıştığı, yerel hocaların da her gün mutlaka 1 veya 1.30 saat derse girdikleri anlaşıldı.

Her bir öğrencinin önünde bulunan ayna ile ilgili Hoca, "Aynalar çok önemli. Kur
an okurken Kuran'da harf talimi dediğimiz bir çalışma vardır ve Kuran okurken dudak hareketleri önemlidir. Dudak hareketlerini düzgün bir şekilde yapabilmek için, yerinde uygun şekilde yapabilmek için arkadaşlara ne şekilde yapmaları gerektiği ile alakalı söylemiş olduğumuz çalışmayı yerinde, anında görebilmek için aynaya bakıp, doğru yapıp yapmadığını tetkik ederler. Bundan dolayı da aynaları aldık ve arkadaşlarımız aynayla çalışmak suretiyle okurken dudak talimi dediğimiz çalışmayı yapıyoruz" diye açıkladı.

Kursiyerlerden biri, Omurtag
(Osmanpazarı) Camii’nin 8 yıldır imamlığını yapan Arif Ali'dir. Kendisi daha önce Edirne bölgesinde düzenlenen iki yaz Kuran kurslarına da katılmıştır. 28 yaşındaki imam Arif Ali, Kırcaali Haber’e verdiği demeçte, "Hocamızı görmeden önce "Acaba biz bu kurstan yeterince memnun kalacağız mı?" diye düşüncelerimiz vardı. Ama buraya geldiğimizde hocamızı ve buradaki eğitim şartlarını gördüğümüzde adeta şaşırdık. Şu an çok memnunuz, aksine diyeceğimiz hiçbir sözümüz yok. Hocamızdan Allah razı olsun. Arkadaşlar da benim düşüncelerimi paylaşıyorlar. Şu an kurs oldukça verimli ve inşallah ileriki zamanlarda da daha iyi olacağını düşünüyoruz" diye paylaştı.

Bölge Müftüsü kursla ilgili, "Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye'de düzenlenen bu kursa çok fazla önem veriyor. Bu kurs üç yıldan bu yana büyük bir ilgiyle devam ediyor.
Altı ay süren bu kursa Türkiye'de imamların büyük bir çoğunluğu tabi tutuluyor. Bu kursla Kuran-ı Kerim'in hakkını vererek okumak amaçlanıyor. Çünkü Kur’an-ı Kerim üç yönüyle mucizedir: Kıraati, metni ve meali. Dolayısıyla Kuran-ı Kerim'i güzel okuyucular tarafından okunduğu taktirde her ne kadar anlamazsak dahi kalbimizi etkiliyor. Bundan dolayı bu kursla biz şanslıyız mı desek, nasipliyiz mi desek. Özellikle Selimiye Camiinin başimamının bu kursu yürütmesi, oluşturması, haliyle Türkiye'de büyük bir başarı kat etmiş bir insan olarak kıraati çok düzgün, çok güzel ve onun o güzel kıraatinden buraya katılan arkadaşlarımız da hissesini alacaklardır. Buraya katılan arkadaşlarımız Aytos, Razgrad (Hazargrad), Şumnu, Koşukavak (Koşukavak), yani Bulgaristan'ın dört bir yandan katılıyor. Buraya katılmadan önce bölgesinde büyük bir başarı göstermişler ki bölge müftüleri onları buraya bu vesileyle yönlendirmiştir.
Bu kursa Kırcaali bölgesinden 4 imam katılıyor, ikisi Momçilgrad camilerinde görevli, birisi Kırcaali imamı Avni Tahir, diğeri de Momçilgrad'ın Çukovo
(Tokmaklıdere) Köyü Camii imamıdır. Zaman zaman arkadaşlarımızı ziyaret edip, motivasyon noktasında kendileriyle görüşüp, sohbet ediyoruz. Öğle saatlerine kadar kıraat dersi, ondan sonra da İslam Tarihi, İslam Hukuku gibi dersler kursiyerlerin bilgilerine takviye kazandırıyorlar.
İleride de bu kursun devam etmesini öngörüyoruz. Çünkü Kur
an-ı Kerim'i hakkına riayet ederek okumak çok önemli. Peygamber Efendimiz (SAV), "Kuran-ı Kerim'i güzel seslerinizle süsleyiniz!" diye buyuruyor" diye kaydetti.

Beyhan Hoca kursun adını taşıdığı Tashih-ul Huruf'u şöyle izah etti
: "Tashih-ul Huruf, yani Kuran-ı Kerimi gramer özelliklerine, tecvit özelliklerine riayet ederekten harflerin telaffuzlarını da göz önünde bulunduraraktan güzel bir melodi ile okumaya denir. İngilizceden örnek verecek olursak, bir kelimenin okunuşu, yazılışından farklıdır. Arapçada da meselâ 3 tane "H" harfi var. Biri "Ha", diğeri "Hı", diğeri de "He" idir. Dolayısıyla bunların telaffuzu kelimenin manasını etkiliyor ve ayrıca da Kuran'ın melodisine uygun bir biçimde okumak gerekiyor."

Resmiye MÜMÜN

6 Haziran 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

20 Haziran 2012, Kırcaali Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu