Общо показвания

Çarşamba Günü Kırcaali ve Bölgedeki Tüm Camilerin Ziyareti Düzenleniyor






Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, geçen hafta düzenlenen Bölgesel İslam Şurası toplantısında alınan karar doğrultusunda ilk defa Kırcaali ve bölgedeki toplam 240 camiye ziyaret yapılması üzere 28 Mart 2012 tarihinde “Açık Kapı Günü" girişimi düzenleneceğini bildirdi. Bölge Müftüsü, "Camilerimiz, Kâbe'mizin birer şubesi. Çarşamba günü din görevlilerimiz, yani dine hizmet eden Peygamber varisleri, şu aşamadaki hocaefendiler, imamlarımız, okullardan gelen öğrencilerimiz başta olmak üzere halktan Müslüman veya gayri Müslüman ilgi duyan bütün insanlara camiye nasıl girildiği, hangi dua okunduğu, cami çıkışında hangi dua okunduğu, içindeki minberin, mihrabın, kürsünün ne anlam arz ettiği, bunun dışında Hz. Peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın (SAV) misyonu, yani "Ben en güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" diyen Peygamberin hayatı, Kuran-ı Kerimin ilahi evrensel bir mesaj olarak neleri ihtiva ettiği, kaç yılda nazil olduğu, Mekke dönemi, Medine dönemi göz önünde bulundurularak bu konuları yorumlamak üzere camilerde bekleyecekler. İlaveten şunu biliyorum ki, okullarımızda hayat dersi olarak okutulan derslerin programında cami ziyaretleri ve kilise ziyaretleri de yer alıyor. Haliyle çarşamba günü okullar ziyaretimize gelirlerse, saat 10.00-17.00 arası onlara hizmet etmek istiyoruz. Merak edilen soruları da cevaplamak istiyoruz. Halkımızın merkezi camilere gitmesini tercih ediyoruz, yani ilçelerimizdeki, büyük yaşam merkezlerindeki hocaefendilerimiz, özellikle genç arkadaşlarımız daha isabetli, daha tefferuatlı bilgiler vereceklerdir. Ayrıca ziyarette bulunanlar camilerin mimari yapısıyla ilgili estetiğini, sanatını yakından görmüş olacaklar", diye açıkladı.

Yüksek İslam Şurası kararıyla da ekim ayında belirlenen bir günde Bulgaristan genelinde cami ziyaretleri yapılması düzenleneceği bildirildi. "Cami Haftaları" adındaki bu girişim esnasında camilerin temizlenmesi, camilere yardım toplanılması gibi faaliyetlerin öngörülmektedir.
Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, "Aslında din kardeşlerimiz istediğinde her gün camilerimizi ziyaret edebilirler, ancak bir gün belirlemek suretiyle daha rahat bir şekilde, onları bekleyen hocanın olduğunu bilmeleri, onlara bilgi verecek bir rehberin orda olması, sanırım onları rahatlatacak
ve böylece daha büyük ziyaret kitleleri oluşacaktır. Bölgelerimizde tarihi camilerimiz var, Cebel (Şeyhcuma) camisi, Podkova (Nalbantlar) köyü camisi, Kırcaali camisi, Mestanlı (Momçilgrad) Eski Camii gibi, yani bundan 3, 4, 5 asır öncesinde inşa edilmiş camilerin tarihçeleri de dile gelecektir. Eğitim yılı tamamlanmadan önce öğrencilerimiz camilerimizi ziyaret etsinler istedik. Sürekli konuşulan, mesela İslamda kadın hakkı var mıdır, yok mudur, İslam neyi emrediyor, neyi yasaklıyor, nasıl bir dindir, evrensel midir, milli midir gibi sormak istediğimiz ama cevaplarını sağlıklı alamadığımız konular vardır. Dolayısıyla Facebook bunları cevaplayamadığı için ziyaretçiler, hocalarımıza yönelik bunları sorabilirler ve böylece merak ettikleri konular hakkında bilgi edinmiş olurlar. Amacımız halkımıza dinimizi, medeniyetimizi, kültürümüzü, hayat felsefemizi paylaşmak, halkımıza yakın durmak, şeffaf olmak istiyoruz. Cami kelimesinin bir diğer anlamı "toplanılan yer"dir, Kuran-ı Kerimde caminin karşılığı mesciddir, yani secde edilen, namaz kılınan yer anlamını taşır. Az önce de ifade ettiğim gibi cami Kâbe'nin bir şubesi, yani kabede alınan o haz, o huzur, o mutluluk cami içinde de aynı şekilde alınması gerekiyor. Bu Osmanlıca olarak çok güzel ifade edilmiştir, "Müminin camideki hali balığın denizdeki haline benzer, inanmayan insanın camideki hali de kuşun kafesteki haline benzer" diye konuştu.
Bu münasebetten dolayı Momçilgrad
(Mestanlı) Eski Camii görevlisi Hafız Güner Bekir Hocaefendi, "Camileri özellikle gençlerin ziyaret etmesi hoş olacak, çünkü bu hususta insanların önyargıları da var. Cami denildiği zaman sadece yaşlıların ziyaret ettiği bir mabet anlaşılmamalıdır" diye paylaştı.
Mestanlı Yeni Cami
i ve Cebel camisinin genç imamları Aydın Ömerosman ile Sezgin Mehmedali de, "Cami bayramdan bayrama gidilen bir yer olmamalı. Günlük hayatımızda 5 vakit namazın camide kılınması özellikle hadislerle tavsiye ediliyor. Çünkü cemaatle kılınan namaz yalnız başına kılınan namazdan 27 kere daha faziletli, daha sevaplı. Bunun olması için de camiyi iyi tanımak lazım, yani caminin sevilen bir yer haline gelmesi şarttır. Çarşamba günü herkesi camilerimize bekliyoruz" diye ifade ettiler.

Resmiye MÜMÜN

26 Mart 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

11 Nisan 2012, Kırcaali Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu