Общо показвания

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis: "Demokrasi ve Hoşgörü Desibel Şeklinde Ölçülemez"




Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, bugün Bölge Sağlık Müfettişliğinin (RZİ) cami hoparlörlerinden verilen ezan ve kilise çanının yüksek desibelle verildiği için cezalandırılmalarına karşı çıktığını duyurdu. Kırcaali Merkez Camii’nin hoparlörlerinden izin verilen 60 desibelden yüksek ses çıktığı gerekçesiyle henüz miktarı belirlenmemiş para cezası kesildiği, Merkez Sveti Georgi Kilisesine ise çan sesinin belli bir normun üstünde olduğu gerekçesiyle 25 Temmuz'a kadar önlem alınmasına dair yazılı uyarıda bulunulduğu açıklandı. Bu sebepten dolayı Başkan Azis, "Kırcaali bölgesinde dinî inanışın serbestçe uygulanmasına karşı devlet temsilcileri tarafından getirilen sınırlamalara karşı eylem hazırlığı içerisindeyiz" diye duyurdu.

Başkan, "Ben Belediye Başkanı olarak ve tüm ilçe halkı, sadece Kırcaali'de devlet kurumları tarafından uygulanan böyle bir idarî baskıya kati bir surette karşı çıkıyoruz. Vatandaşın hakkının her hangi bir aletle ölçülmemesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Çan sesi ve ezan okunuşundan gelen sesin gürültüsü sadece şehrimizde devlet organları tarafından gündeme getirilmiştir.

Demokrasi ve hoşgörünün ölçüsü desibel olamaz. Gürültü sorunu toplumun değil, iktidardakilerin sorunudur. Yoğun trafik olan bazı kavşaklarda, konser sırasında veya bir aile kutlamasında daha yüksek desibelde gürültü yapılabilir, fakat böyle durumlarda hiçbir tepki verilmiyor" diye kaydetti.

Hasan Azis, "Bu siyasî baskıdan başka, psikolojik bir baskıdır" dedi.
Başkan Azis, bu durumdan gerek Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet'in, gerekse Merkez Kilise Papazı Petır Garena'nın da çok endişeli olduklarını ifade etti.

Başkan, "Kırcaali halkının dinî açıdan ikiye ayrılması be birbirine karşı gelmesi riski mevcut. Ben buna karşıyım. Kırcaali
, hoşgörü şehri ve hoşgörünün desibel şeklinde ölçülmesine izin vermeyeceğim" diye altını çizdi. Hasan Azis, iki ibadet yerine siyasî amaçla baskı yapıldığını söyledi. Başkan, "Devlet kurumlarının, devlet adamı ve kadınlarının dinî işlere karışmasını kabul etmiyorum" diye ileri sürdü.

Hasan Azi
s, Kırcaali'de iki temel dinin uygulanmasını desteklemek için tam olarak ne gibi bir harekete geçileceğini söylemedi, fakat müminlerin haklarının savunulması için cami ve kiliseye Belediye tarafından uzman ve hukukçular sağlayacağını belirtti.

Resmiye MÜMÜN

5 Temmuz 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

18 Temmuz 2012, Kırcaali  Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu