Общо показвания

Hilye-i Şerif Sergisi, Kırcaalilerin Ziyaretine Açıldı













Bu akşam binası eski medrese olan Kırcaali Bölge Tarih Müzesinde yoğun ilgi gösterilen Hilye-i Şerif Sergisi açıldı. 22 Temmuz 2012 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak sergide Mehmet Çebi'nin özel koleksiyonundan oluşturulan 30 İslâm hat sanatı eserleri tanıtılmaktadır. Dünyanın birçok yerlerini gezmiş Türkiye'nin seçkin hattatların Peygamber Efendimiz’in (SAV) fiziksel özelliklerini ve vasıflarını anlatan hat sanatı eserlerinden oluşan Hilye-i Şerif sergisini Kırcaali'de Müslümanlarla birlikte çok sayıda Bulgar Hıristiyanlar da ziyaret ettiler.

Sergi, Edirne Müzesinin Kırcaali Bölge Tarih Müzesi ile ortak yürüttüğü AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog-Müzeler Hibe Programı kapsamındaki "Arda Nehri Aynasında Müzelerimiz" adlı projesinin bir faaliyetidir. Serginin açılışı için Kırcaali'ye Edirne'den yaklaşık 30 kişilik bir heyet geldi.

Serginin açılış kurdelesini Kırcaali Valisi İvanka Tauşanova, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Elisaveta Kehayova, Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneği Başkanı Salih Şenol, Edirne Müzesi Müdürü Hasan Karakaya ve Kırcaali Bölge Tarih Müzesi Müdürü Pavel Petkov kestiler.

Açılışta Vali Tauşanova, konukları selamladıktan sonra Edirne Müzesi Müdürü Hasan Karakaya, Hilye-i Şerif Sergisi’nin Kırcaali Bölge Müzesiyle gerçekleştirdikleri ortak bir proje kapsamında düzenlenen son sergi olduğunu kaydetti. Daha sonraki aşamada profesyonel anlamda müzecilerin karşılıklı çalışma ziyaretleri gerçekleştireceklerini açıklayan Karakaya, İstanbul'dan Mehmet Çebi'nin koleksiyonundan getirilen sergiyi Kırcaalilerin dikkatine sunmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Resmi açılıştan sonra serginin organizatörleri ziyaretçilere müze bahçesinde Türk millî giysileri ile dikkati çeken kızların yardımıyla tatlı, meyve ve içeceklerden ibaret ikramda bulundular.

Hilye-i Şerif Sergisi, Arda Nehri Aynasında Müzelerimiz" projesi kapsamında açılan ikinci sergidir. Daha önce mayıs ayında aynı proje kapsamında Edirne'deki Devecihan Kültür Merkezi'nde Kırcaali Bölge Tarih Müzesinin "Rodoplar'dan İkonlar" adlı sergisi açılmıştı.

Resmiye MÜMÜN

17 Temmuz 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

1 Ağustos 2012, Kırcaali Haber Gazetesi


Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu