Общо показвания

Kırcaali Bölgesinde Üç Ayrı Noktada Kutlu Doğum Programı Gerçekleşecek




Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğünün ilan ettiği Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Bulgaristan genelinde 22 ile 29 Nisan 2012 tarihleri arasında "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın İslam Kardeşliği Eşliğinde Kazandırdığı Ölçüler" başlığı altında Kutlu Doğum programları gerçekleştirilecek.

Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet'ten alınan bilgiye göre, Kırcaali bölgesinde bu yıl ilk defa üç ayrı noktada Kutlu Doğum Programı sunulacak. İlk önce 24 Nisan'da Kirkovo'nun /Kızılağaç/ Benkovski /Kirli/ köyündeki camide saat 11.00'den itibaren Mevlid-i Şerif okunmasından sonra kardeşlik yönüyle Hz. Muhammed'in (SAV) hayatının ele alınacağı Kutlu Doğum Programı gerçekleşecek. Kırcaali Bölge Müftülüğü, resmi olarak Kutlu Doğum Programını Mestanlı (Momçilgrad) İmam-Hatip Lisesi ile müşterek yapılan bir organizasyonla 26 Nisan'da saat 11.00'den itibaren yeni kurulan okul binasında gerçekleştirecek. Programda yer almak üzere Başmüftülüğü temsilcilerinden başka ana konuşmacı olarak Konya İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Saffet Bakırcı davet edilmiştir. İmam-Hatip Lisesi öğrencileri ilahiler okuyarak, sahne gösterisi yaparak ve başka Peygamber Efendimizle alakalı şiirler söyleyerek programa renk katacaklar. Son olarak da 27 Nisan'da Kırcaali Merkez Camii’nde öngörülen bir program var. Cuma namazı öncesi saat 12.00 itibariyle mevlit okunacak, sohbette bulunulacak Cuma hutbesi de Peygamber Efendimizin (SAV) bu yönüne tahsis edilmek suretiyle Kutlu Doğum Programı sona erecek.

Bölge Müftüsü, "Halkımıza daha fazla yakın olmak, daha fazla noktalarda Peygamberimizi anlatmaya çalışmak düşüncesiyle bu yıl ilk olarak Kırcaali bölgesinde üç yerde Kutlu Doğum Programı yapmaya karar verdik. Aynı şekilde bayram namazlarına da değişik noktalarda katılmayı düşünüyoruz. Niyetim sorumlu olduğum ilçelere yakın olmak" diye paylaştı.

Beyhan Hoca konuyla ilgili, "Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü olarak her yıl Peygamber Efendimizin bir yönünü işlemeye çalışıyoruz. Çünkü Peygamber Efendimizi ne kadar fazla tanırsak, o kadar çok seveceğiz. Yüce Allah, Ahzab Suresinde Peygamber Efendimizin, Allaha inanan, Allah'ı çok anan ve cennete girmek isteyenler için en güzel örnek olduğunu söylüyor" diye açıklama yaptı. Bölge Müftüsü, "Yüce Allah Kuran-ı Kerim'de Müminlerin ancak kardeş olduklarını ifade ediyor. Bugün Müslümanlar arasında değişik görüşe sahip olan insanlar var ki, değişik değişik tefsir eserleri yazılıyor. Yani Yüce Allah'ın göndermiş olduğu ayetleri çok farklı manalarda yorumlayabiliyoruz. İslam toplumu olarak en önemli madde olarak ben Peygamber Efendimizin şu hadisini: "İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi Müslüman kardeşleri olarak sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız" hatırlatmak istiyorum. Efendimiz, "Ey Müslümanlar kardeş olunuz!"diyor. Haliyle ideal toplumu arama değil de, Peygamberimizden öğrenilen duyguları doğal bir şekilde yansıtmak ve insanı olduğu gibi kabul etmek ve onun durumunu düzeltmek adına çaba sarf etmek. İnternet üzerinden dünyanın dört bir yanında ne olduğunu öğreniyoruz, ama komşumuzun hasta olduğunu öğrenemiyoruz veya komşumuzun cenazesine katılamıyoruz. Bundan dolayı bu programlarda tabiri caizse bir manada "İslam Kardeşliği", bir taraftan da belki "İslam'da Komşu Hakları" diye temas edilebilir" diye sözlerine ekledi.
Beyhan Mehmet, "Kutlu Doğum programlarında Efendimizin hayatını göz önünde bulundurarak, İslam kardeşliğin önemini işlemeye çalışacağız. Aynı anadan olan iki kardeş kendi aralarında sorunlar yaşayabilirler, ama Yüce Allah Müslümanların birbirlerine karşı son derece hoşgörülü, merhametli ve alçakgönüllü davrandıklarını ifade eder. Halkımızı programlarımıza davet ediyoruz" diye özetledi.

Resmiye MÜMÜN

18 Nisan 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu