Общо показвания

Kırcaali'de Ezan Sesi Sorunu Çözüldü





Bugün Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, beraberinde Merkez Camii Derneği /Encümenliği/ Başkanı Abdullah Şevki ile Vali İvanka Tauşanova'nın davetlisi olarak son günlerde basında büyük yankı uyandıran ezan sesi sorunu ile ilgili görüştüler. Kırcaali Haber Gazetesi’nin Bölge Müftüsünden aldığı bilgiye göre, görüşmede hayırlı neticeler elde edildi ve ezan sesi sorunu çözüldü. Böylece bundan dolayı Kırcaali'de meydana gelen gerginlik yatışmış oldu ve netice itibariyle Müslümanlar yeniden anayasal haklarına kavuştular.

Beyhan Mehmet, "Bundan 3 ay öncesinde Kırcaali Valiliğine yapılan şikayet doğrultusunda Valilik, Bölge Sağlık Müfettişliğini (RZİ) devreye sokarak cami hoparlöründen verilen ezanları denetleme maksatla müfettiş memurları gönderilmişti. Devlet kanunlarında ezanın 60 desibele kadar yüksek sesle okunmasına sahip olduğumuz belirtilmiştir. Ancak ben anayasal haklarımızı araştırdım ve toplumu rahatsız edici seslerin müzik sesleri, her tür taşıt aracı sesleri ve diğer insan faaliyetlerinden kaynaklanan sesler oldukları belirtilmektedir. Mabetle ilgili gerek camideki ezan, gerek kilisedeki çan sesinin buna dahil olmadığını gördüm", diyerek olayın nereden kaynaklandığını anlattı.

Bölge Müftüsü, "Kırcaali hoşgörü şehri, hatta başkenti, dolayısıyla Müslümanları çan sesi, Hıristiyanları ezan sesi rahatsız etmemeli. İç içe yaşanılan bir topluluğuz biz, hoşgörünün ön planda olan bir topluluğuz. Kaldı ki en uzun ezan Erdinç Hoca okuduğu zaman bir buçuk dakika sürüyor. Avni Hoca
, okuduğu zaman ise ezan bir dakikayı geçmiyor. Dolayısıyla bu kadar kısa bir zaman zarfı içinde, tabiri caizse ağzını açıncaya kadar kapadığın bir ortamda birilerinin bundan rahatsız olması haliyle bizi çok üzdü. Çünkü biz bu toplumun vatandaşlarıyız, tabiri caizse 500-600 yıllık bir mazimiz var. Anayasa da belirtildiği gibi devletin resmi dini Hıristiyanlıktır ama Müslümanlar da Hıristiyanların sahip olduğu aynı haklara sahiptirler. Gerek kültürel, gerekse medenî haklarını, dinî vecibelerini yerine getirmede özgürlerdir diye bir temas var" diye kaydetti.

Beyhan
Mehmet, "Ezan okunduğu zaman en azından pazar ve etrafındaki insanların duymasının sağlanılması lazım. Ezanın manası duyurudur, davettir, namaz vaktini hatırlatmadır. Müslümanlar, namaz vaktini biliyor demek işi çözmüyor. Çünkü dışarıdan gelen Müslüman bu evrensel çağrıyla namaza gelecektir. Muhtemelen düşünce odur" diye ifade etti.

Bölge Müftüsü, "Şikayetler üzere ilk dönemde ezan verilen cami hoparlörü denetlendi ve
mart ayı içinde bir sorun yoktu. Daha sonraki aylar içinde ezan sesi düzeyinin 60 desibel olması gerekirken, denetimlerin birinde 63 olduğu tespit edilmiştir. Aslında çok fazla fark yok, dikkat ederseniz. Diğer denetimlerde de hoparlörden verilen ezanın 70 ve 77 desibel yüksek seste olduğu tespit edilmiştir. Bizim rahatsız olduğumuz taraf şu oldu: Hoparlörün sesine kısıtlama getirince artık RZİ kurumundan müfettişlerin ayarlamayı doğru mu yapamadılar, o kısmı ben tam olarak bilemiyorum. Fakat cihazdan çıkan sesin 60 desibel düzeyinde değil de, 40 desibele ayarlandığı ortaya çıktı. Dolayısıyla camiden okunan ezan, inanın, cami bahçesinden, Müftülükten ve şuradaki pazar yerinden duyulmaz hale geldi.

Haliyle cemaatimizin de büyük tepkileri oldu. Dolayısıyla malumumuz Peygamber Efendimiz (SAV), "Her insanın malı, canı, efendim, kanı, dini kutsaldır", buyuruyor. Dolayısıyla Peygamber Efendimiz (SAV) yüzyıllar öncesinde herkes bu özelliklerini yerine getirirken özgür olduğunu dile getirmiştir. Ben Müslümanları temsil eden yönetici olduğum için haliyle onların arzularını göz önünde bulundur
arak, camide ezan sesinin dalgalanmasını sağlamakla yükümlüyüm. Bu doğrultuda da rahatsızlığımızı bugün Vali İvanka Tauşanova ile bir araya geldiğimizde dile getirdim. Vali Tauşanova da bu konudan rahatsız olduğunu, bir yerde geçişmenin olduğunu dile getirdiler. Ortak dilde konuştuk ve bu konu, inşallah toparlandı. Vali, bize ilgi, alaka gösterdi ve biz bu yönden memnun kaldık" diye vurguladı.

Kırcaali Merkez Cami
i Derneği /Encümenliği/ Başkanı Abdullah Şevki, "Müftünün de dediği gibi kanunlara göre topluma rahatsızlık veren herhangi bir insan faaliyetinden kaynaklanan bir tür sesler, ses veya gürültü kirliliği olarak kabul ediliyor. Fakat kilisenin çanı, Müslümanların ezanı, Yahudilerin hazanı kanunlarda kirli ses olarak tanımlanmıyor. Biz Müslüman topluluğu olarak kimseyi rahatsız istemiyoruz, ama ezan sesinin de susturulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. İzin verilen 60 desibel yeterli, ezan sesi rahatlıkla duyuluyor, ancak yapılan denetimlerde suiistimal edilmiştir" dedi.

Resmiye MÜMÜN

13 Haziran 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

27 Haziran 2012, Kırcaali Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu