Общо показвания

Dr. Andrey Kehayov: “Kırcaali İlinde 10 Yıl İçinde Hekim Bulunamaz Haline Gelinecek”









Eski Bulgaristan Hekimler Birliği (BLS) Başkanı olan Bulgar Hekimleri Derneği Başkanı ve Güney Kuzey Avrupa Tıp Forumu Başkanı Dr. Andrey Kehayov bugün sağlık alanında mevcut problemlere ilişkin Kırcaali’deki gazetecilerle yaptığı basın toplantısında en iyi durumda 10 yıl içinde bölgede uzman hekim bulmanın mümkün olmayacağı alarmını verdi. Dr. Kehayov,  en karamsar tahminlerinde bu sürenin daha da kısa olmasını bekliyor.   

Bulgar Hekimleri Derneği Başkanı, Kırcaali’ye 9 Mart’ta Pleven’de yapılacak BLS Kurultayı’ndan önce yerel hekimlerle ve hemşirelerle görüşmek için iki günlük ziyarete geldi.

Basın toplantısında onu Kırcaali Dr. Atanas Dafovski Çok Yönlü Aktif Tedavi Hastanesi Müdürü Dr. Todor Çerkezov ve BLS Kırcaali Şubesi Başkanı Magdalena Marinova yalnız bırakmadılar.

Dr. Kehayov, sağlık alanında mevcut problemlerin belirlenen düşük bütçeden ileri geldiğini vurguladı. Bu yönde BLS yönetiminin sağlık sistemi bakımından çok pasif olduğunu ve açık seçik bir görüşe sahip olmadığını düşünüyor. Bulgar Hekimleri Derneği Başkanı, 2008 yılında BLS Başkanı iken  Bulgaristan’ın sağlık sektöründe kriz olduğu alarmını verdiğini söyledi.   

Dr. Kehayov, ülke çapında hekim camiasının yaşlanmasının dramatik olduğunu ifade etti.  Hekimlerin %50’sinin fazlasının 54 yaşından büyük oldukları tespit edilmiştir. Buna sebep olarak demografik süreçler ve sağlık sektöründe mevcut kriz gösterildi. Genç hekimlerin büyük bir bölümünün yurt dışında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çalışmayı tercih ettikleri ortaya çıktı. Öte yandan hastaların komşu ülkelerde tedavi görmeyi tercih ettikleri tespitlenmiştir. 

Bulgar Hekimleri Derneği Başkanı, iktidardakilerin sağlık alanında atılan adımlarda bölgesel özellikleri göz önüne almaları gerektiğini savundu. Devletin en üst düzeyinde bulunan hekimlerin ayrı ayrı bölgelerdeki hekimlerle ve basınla bağlantılarının kopuk olduğuna dikkat çekti.

Doktor, sağlık için belirlenen bütçenin şeffaf bir şekilde tahsis edilmediğini öne sürdü.  Bulgar Hekimleri Derneği Başkanı’nın ifadesine göre, günümüzde bunun için her hastanın sağlık alanında verilen tüm hizmetlere erişimi kesilmiştir.

Dr. Kehayov, Kırcaali bölgesini ziyareti sırasında hastaların hastanelere erişimi ve tahsis edilen bütçenin yeterli olmadığı kanaatine varmıştır. Doktor, Ardino hastanesinin bütçesinin çok düşük olup, kapatılmanın eşiğinde olduğunu kaydetti. Dernek Başkanı, bu konuda bütçe tahsisinin şeffaf bir biçimde yapılmasını takip etmesi gereken BLS’in de suçlu olduğunu söyledi.  

Doktor, “Genç tıp doktorları Kırcaali’de kalmıyorlar, çünkü önlerinde iyi bir perspektif görmüyorlar. Kırcaali ilinde çalışan yaklaşık 300 hekim arasında çok az sayıda genç doktor görülebilir” diye belirtti.

Dr. Kehayov, Kırcaali hastanesinin yönetimine övgüler yağdırdı. Dr. Todor Çerkezov yönetimi altındaki hastanenin uluslararası tıp forumlarına genç hekimlerin katılımını finanse ederek, kendilerini geliştirmelerini sağladığı anlaşıldı.  

Dernek Başkanı, sağlık alanında radikal ve somut önlemler alınmazsa, daha birçok sağlık kurumlarının iflas edeceğine dair iktidardakileri uyardı. Tıp doktoru, BLS’in hekimlere verilen ek ödemeler hususunda kesin bir görüş bildirmek yerine sadece belli bir pozisyon almasını eleştirdi.

Dr. Kehayov, son zamanlarda basında ses getiren hekim hatası olayının doğru bir tespit olmadığına vurgu yaparak, hekimler ve hasta arasında bir çatışma olmadığını, bunun için doğru dürüst bir politika yürütmedikleri için ilgili kurumların sorumlu olduklarını ileri sürdü.

Resmiye MÜMÜN

1 Mart 2012, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

4 Nisan 2012, Kırcaali Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu