Общо показвания

Gluhar Okulu Öğrencileri, “Entegrasyon” Projesi Kapsamında 9 Kulüpte Faaliyet Gösteriyorlar











Gluhar (Sağırlar) köyünün Aziz Kiril ve Metodiy Kardeşler İlköğretim Okulu’nun 73 öğrencisinden 71’i bu eğitim öğretim yılında gerçekleştirilen “Entegrasyon” projesinin faaliyetlerinde yer alıyorlar. Proje, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programınca Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanlığı’nın geliştirdiği Etnik Azınlıklardan Çocukların ve Öğrencilerin Eğitim Sürecine Entegrasyonu Tedbiri doğrultusunda Progres Halk Kültür Evi ile ortaklaşa gerçekleştirilmektedir. Okulda kullanılmayan iki odanın birisi proje merkezi haline getirilmiştir.

Öğrenciler, proje kapsamında Zlatograd (Darıdere) kasabasını ziyaret etmişlerdir. Ayrıca Kurban Bayramı için Progres Halk Kültür Evi’nde zengin içerikli büyük bir konser programı düzenlenmiştir.

Aynı proje esnasında okulun yakın zamanda Fikran Fikriali’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapacağı “Etnik Birliği”adında bir gazete çıkarmaya başlayacağı ve de geleneksel Türk ve Bulgar mutfağından örnekler içeren yemek tarifeleri basılacağı açıklandı.   

Okul müdürü ve aynı zamanda proje yönetmeni olan Şirin Hayrulla, yeni eğitim öğretim yılının başında “Etnik Azınlıklar Muhabiri”, “Genç Aşçı”, “Canlı Kaynaklar”, “Tiyatro Stüdyosu”, “Genç Dizayncı”, “Genç Yaratıcı”, “Okuyucu Köşesi”, “Halk Oyunları ve Gelenekleri”, “Fotoğraf Sanatı” kulüpleri açıldığını bildirdi. Bazı öğrencilerin birkaç kulübün  faaliyetlerine katıldıkları anlaşıldı. Proje esnasında okulda büyük ihtiyaç duyulduğu tüm sınıf odaları yenilenip, iç mekanı iyileştirilmiştir. Müdür, aldıkları 60 seramik saksıyı göstererek, öğrencilerin isteğine göre boyanıp, işlenince 10’ar tane olarak ders odalarına dağıtılacağını belirtti. Koridorların da süslenmesi için daha 40 saksı alınması düşünülüyor. Ayrı ayrı külüpler, okuldan üç öğretmen, Progres Halk Kültür Evi Sekreteri Gülnar Kasim ve folklor ekiplerinin sanat yönetmenliğini yapan Nermin İsmail,  köyden İlokul Öğretmenliği öğrencisi Emine Yakup ve şu anda işsiz öğretmenler tarafından  yönetiliyor. Yakın zamanda proje bir sunumla tanıtılacak.  

Okul, Kırcaali Belediyesi’nin fuayesinde düzenlediği sergiyle çeşitli kulüplerin faaliyetleri sonucu elde edilen malzemeleri gösterdi. Köyün ve okulun tarihini, bölgede yaşatılan gelenekleri ve görenekleri, kutlanılan bayramları tanıtan bir tablo tanıtıldı. Bundan önce ise   aralık ayının başında yine proje doğrultusunda okulda maskeli balo yapılmıştır.Yılbaşı tatilinden önce 23 Aralık 2011 tarihinde ise “Birlikte Güzel Yaşayalım, Faklılıkları Kutlayalım” sloganı  altında okulda Yeni Yıl partisi düzenlenmiştir. Velilerin de katıldığı kutlama etkinliğinde tombala çekilişi düzenlenerek, öğrencilere bir çok hediyeler sunulmuştur.  

Bundan önce okul postacısının özel olarak hazırlanan bir kutuya topladığı öğrenci, öğretmen ve velilerin sevdikleri insanlara illetikleri Yeni Yıl kutlama mesajları sahiplerini buldu.   

Ocak ayında Etnik Azınlıklar Muhabiri Kulübü’nün yerel halk tarafından kutlanılan bayramları içeren takvim çıkaracağı ve tüm Kırcaali bölgesine dağıtacağı ortaya çıktı.

Genç Dizayncı Kulübü’nün her ay öğrencilerle yapılan anket üzere bir sınıf odasının tasarımını yaptığı anlaşıldı. Aralık ayında 4 sınıf odasının yeniden düzenlendiğini gördük.  

Gluhar öğrencileri, proje çalışmalarından çok memun olduklarını paylaştılar.

Yedi sınıf öğrencisi Cansel Kidik, Elvan Hüseyin ve Emine Yakub’un yönettikleri “Etnik Azınlıklar Muhabiri” ve “Genç Dizayncı” kulüplerinde yer alıyor.  Genç kız, birinci kulüpte okuldaki seslendirme araçları sayesinde radyo ortamı yarattıklarını belirtti. Öğrencilerin, seslendirilen müzük parçalarıyla özel günlerde arkadaşlarını ve öğretmenlerini selamladıklarını, aktüel haberleri aktardıkları anlaşıldı. Cansel, diğer kulüpte ise bol bol resim yaptıklarını ve hazırladıkları resim tablolarıyla odaları süslediklerini ifade etti. Genç kız daha “Fotoğraf Sanatı” ve “Canlı Kaynaklar”  kulüplerinin çalışmalarına katılmak istediğini söyledi. Cansel, büyüyünce nasıl meslek sahibi olmak istediğine henüz karar vermiş değil. Geçen ders yılını, not bakımından 5 başarısıyla tamamlamıştır.

Resmiye MÜMÜN

29 Aralık 2011, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

18 Ocak 2012, Kırcaali Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu