Общо показвания

Kırcaali'de Aşure Geleneği Devam Ediyor




Bugün Kırcaali'nin yeni pazarında kardeş Bursa Osmangazi ve Kırcaali belediyeleri tarafından beşinci kez Aşure Günü düzenlendi. Tatlı yiyeceği sıraya dizilen yaklaşık 3 bin Kırcaalili'ye bizzat Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis ve Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çoban kendi elleriyle dağıttılar. Gerek Hıristiyanlığa, gerekse Müslümanlığa ve de herhangi bir başka dine ait insanları bir araya toplayan gelenek Kırcaali'nin hoşgörü simgesine dönüştü.

Aşure dağıtımı töreninde daha kardeş belediyeden gelen heyet, Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet ve Kırcaali Hıristiyanlar Cemaati Başkanı Peder Petır Garena yer aldılar.
Müh. Hasan Azis
, Aşure Günü Etkinliği’ni sağlayan Osmangazi Belediyesi ve Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a teşekkür etti. Başkan, Bulgaristan'da tek Kırcaali'de gerçek Aşure geleneğinin yaşatıldığının altını çizerek, aşure tüm dinlerden insanları birleştiriyor, bu yüzden bizim için çok önemli. Aşure, zorluk içeren anlarda birleşmemiz gerektiğini gösteriyor. Biz Kırcaali'de Aşure Gününü kutlamakla ekmeğimizi paylaştığımızı, yani hep beraber kardeş gibi yaşadığımızı gösteriyoruz" dedi. Müh. Azis, "Bu birlik, beraberlik mesajını Bulgaristan'daki tüm belediyelere, Balkanlara ve Avrupa'ya vermek istiyoruz" diye vurguladı.
Mehmet Çoban, Osmangazi Belediyesi adına Kırcaalileri selamlarken, Müslümanlar için Muharrem ayının üç aylardan sonra en faziletli ay olduğunu belirtti. Bu ayın 10. gününe denk gelen Aşure
Günün en kıymetli olduğunu ayrı ayrı dinler tarihinden örneklerle kanıtladı.
Osmangazi Belediyesi yönetiminin Aşure geleneğini Kırcaali'de devam ettirmeye kararlı olduğunu ifade etti.
Şabanali Ahmet, Arapçada "aşure" kelimesinin "on" anlamını taşıdığını ve insanlığın ikinci atası
Hz. Nuh’un (Aleyhisselam) tufan koptuğu sırada gemisinde kalan 10 yiyecekten meydana getirilen aşure geleneğinin her dine hitap ettiğinin altını çizdi. Din adamı, Aşure yemeğinin tek o gemide kalan insanlar arasında paylaşıldığı için insanlığın yemeği olduğuna vurgu yaptı.
P
eder Petır, Aşure'yi eskiden ninesinin ekmek kırıklarını tek tek toplayarak yediğini hatırlattığını paylaştı. Bu anlamda ekmeğin kutsallığına ve onun paylaşımının büyük anlamını belirtti. Papaz, Kırcaali'de insanlığın, hoşgörünün devam etmesini diledi.
Asıl Aşure bayramı Osmangazi'nin aşçısı Hacı Hikmet Cihanlı'nın eseri olan aşurenin dağıtımıyla başladı.
Bölgede iki dini önderin yan yana kazan başına geçmeleri hoşgörünün güzelliğini bir kez daha ortaya çıkardı.

Resmiye MÜMÜN

10 Aralık 2011, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

14 Aralık 2011, Kırcaali Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu