Общо показвания

Kırcaaliler, Ridvan Mustafa'nın Ağaç Oyma Sanatına Hayran Kaldılar




Dün akşam Kırcaali Krıg Sanat Galerisinde "Ridvan'ın Atölyesi" başlığı altında Kırcaalili ahşap oyma sanatı ustası Ridvan Mustafa'nın ilk kişisel sergisi açıldı. Basının ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdikleri serginin açılış konuşmasını Krıg Sanat Hareketi Başkanı Radost Nikolaeva yaptı ve aynı zamanda Ridvan Mustafa'yı da tanıttı. Ustanın malzeme olarak odundan başka ağaç kökleri de kullandığı ortaya çıktı. Sanatçı, seyircilerin karşısında gerçek bir atölyenin havasını hissetmeleri için bazı ağaç oymacı tekniklerini gösterdi. Bu fikrinin kendisine ait olduğu anlaşıldı.

Kırcaali'de bulunan tek ahşap oyma sanatı ustası olan Ridvan Mustafa’nın sergisi oyma, heykel eserleri ve onun sanat projelerinin illüstrasyonlarını içeren bir günlüğü tanıtıyor. Usta 90 keski ile çalışır ve ağacın sanat eseri olarak işlenmesinde Bulgar klasik ağaç oymacılığını ve oryantal süs geleneğini birleştirerek yeni teknolojileri kullanır.
Ridvan Mustafa, ağaç oymacık zanaatını doğup büyüdüğü Dobriç
(Hacıoğlu Pazarcık) ilindeki General Toşevo (Kasım/ Talaşmanlı) kasabasında iken dedesinden öğrenmiştir. 1980 yılında Kotel (Kazan) kasabasındaki Uygulamalı Sanatlar Lisesi Ağaç Oymacılık ve Edebi İşleme Bölümü’nde öğrenimini tamamladı. 1983 yılında Kırcaalili bir hanımla evlendikten sonra buraya yerleşti. Bir süre eski Kırcaali Kukla Tiyatrosunda ve eski Devlet Kadriye Latifova Dram ve Müzikal Tiyatrosunda çalıştı. 2005 yılından beri Halk El Sanatları Ustaları Birliğine üyedir. Ridvan Mustafa'nın en büyük eserleri Entçets (Salman) köyündeki Kırcaali Barajı Otelinin ağaç oymalı büyük giriş kapılarıdır. Onun ahşap oyma eserleri ve sanat heykelcikleri Bulgaristan'da, Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) ve Güney Afrika'da bulunan özel koleksiyonlarda yer alır.
Sergide 1,20 metreden 2,00'ye kadar çaplı tavan rozetleri, figür
heykelleri, oyma mücevher kutuları, dekoratif panolar, ahşap tabaklar, modern daire ve ofislerin iç düzenine uygun çam, ceviz, kiraz ve kızılağaçtan ürünler görülebilir.
Ridvan Mustafa
, Kırcaali Haber’e verdiği demeçte, sanat eserlerini Kırcaalilere göstermekten çok memnun olduğunu ifade etti. Ahşap oyma ustası olan anne ve babasının atölyesinde oduna aşık olup, ilk defa daha 9-10 yaşlarında iken eline keski aldığını paylaştı. Sanatçı, yaptığı işle oduna karşı duyduğu saygıyı ve onun güzelliğini gözler önüne sermeyi amaçladığını belirtti. Ridvan Mustafa, "Odun çok sıcak ve canlı bir malzemedir" diye ifade ederek, genelde bir eve gereken eşyaların ahşaptan yapıldığını vurguladı. Ridvan Usta, insanların onun eserlerine büyük ilgi gösterdiklerini, fakat maddi sıkıntılar yüzünden sahip olamadıklarını üzüntüyle paylaştı. Kırcaali'de 28 yıl bulunmasına rağmen maddi durum sebebiyle kendi atölyesini 10 yıl önce açtığını ve dolayısıyla ilk kişisel sergisinin düzenlenmesine geç kaldığını ifade etti. Fakat daha önceden Kırcaali'de açılan 5 karma sergide yer aldığını açıkladı. Sanatçı, ilk kişisel sergisini gösterme zamanının bir bakıma kendisini felsefi açısından belirli bir seviyeye gelmesine denk geldiğini vurguladı. Bu bağlamda, Türkiye'de de eserlerini göstermek için kendini hazır hissettiğini dile getirdi. Ridvan Usta'nın ağaç oymacılık ve doğramacılık yaptığı iş yeri, Borovets (Kaşbaşı) semptinden sonra Entçets yolu yanında bulunuyor. Ağaç oyma sanatına devam etmesi için doğramacılıkla kendisine geçim kaynağı sağlaması gerektiğini paylaştı.

Resmiye MÜMÜN

20 Aralık 2011, Kırcaali Haber Gazetesi Sitesi

4 Ocak 2012, Kırcaali Haber Gazetesi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

web tasarım: nahit doğu